Żywność bezglutenowa
Podkategorie
-
Mąki i mieszanki...
<h2>Mąka bezglutenowa czyli jaka? </h2> <p>Mąki bezglutenowe można podzielić na dwa rodzaje - naturalnie bezglutenowe oraz pozbawione glutenu w wyniku modyfikacji. W drugiej kategorii znajduje się przede wszystkim skrobia pszenna modyfikowana. W grupie mąk naturalnie bezglutenowych i bezpiecznych dla osób chorych na celiakię są mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka owsiana. Jednak nawet mąki naturalnie bezglutenowe mogą być skażone glutenem w procesie produkcji (na przykład są mielone w młynach, które na co dzień mielą mąki zawierające gluten). Z tego powodu bezpiecznie jest kupować mąki oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa, a takie właśnie mąki oferujemy w naszym sklepie. </p> <p>Kolejnym ważnym podziałem jest podział na mąki jednorodne oraz mieszanki. Pieczenie bezglutenowe jest procesem trochę trudniejszym od pieczenia tradycyjnego, właśnie przez brak glutenu. Dojście do wprawy wymaga nabrania doświadczenia, nauczenia się jak zachowują się różne mąki i z jakiej lepiej piecze się chleb a z jakiej wyjdą lepsze naleśniki. Z pomocą przychodzą gotowe mieszanki, które oferują producenci. Polegając na własnych doświadczeniach tworzą mieszankę kilku mąk w różnych proporcjach idealnie nadających się do pieczenia chlebów, ciast czy naleśników.</p> <p>Warto eksperymentować i próbować, nawet pomimo początkowych niepowodzeń, w końcu nabierzesz doświadczenia i pieczenie będzie radością, a satysfakcja z samodzielnego przygotowania pysznego pieczywa zrekompensuje wszystkie wcześniejsze niepowodzenia.</p> <p>Jeśli potrzebujesz pomocy, dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią bezglutenową lub nie wszystko wychodzi tak jak powinno to zadzwoń do nas! Chętnie podzielimy się naszym 25 letnim doświadczeniem (tak, od tylu lat już choruję na celiakię). Wiemy jak ciężkie były początki i jak trudno było samemu upiec dobre pieczywo.</p> -
Makarony
<p>Makaron bezglutenowy to składnik, który musi być w kuchni. Stanowi podstawę wielu pysznych posiłków. Nikt nie wyobraża sobie pysznego domowego rosołu bez makaronu nitki, ani sosu Bolognese bez spaghetti. </p> -
Pieczywo bezglutenowe
<h2>Doskonałe pieczywo bezglutenowe w Twoim zasięgu</h2> <p>Jeszcze do niedawna trudne do zdobycia, obecnie jest w Twoim zasięgu - pieczywo bezglutenowe stanowi ważną część naszego asortymentu i główny składnik diety coraz większej liczby osób. Jest bowiem bezpieczne w przypadku nietolerancji glutenu i mimo ograniczeń, pozwala cieszyć się swobodą w przygotowywaniu posiłków. Pieczywo bezglutenowe jest dostępne w wielu wariantach, a różnorodność produktów zaspokaja wiele gustów. Zostań w tej kategorii i wybieraj spośród propozycji najlepszych producentów pieczywa bezglutenowego, takich jak Incola, Bezgluten i Schar.</p> <p></p> <h2>Chleb bezglutenowy w wielu smakach. Pozwól sobie na eksperymenty</h2> <p>Mimo nietolerancji glutenu nie musisz rezygnować z pieczywa. Klasyczne bochenki zastąp chlebem bez glutenu i ciesz się ogromną różnorodnością smaków. W asortymencie, który zgromadziliśmy w tej kategorii regularnie pojawia się świeże pieczywo bezglutenowe Incola z dodatkami, które mają wpływ na smak przygotowywanych posiłków (np. z maczkiem lub ziarnami), chleb bez glutenu o klasycznym, delikatesowym smaku i wiele innych. Obserwuj propozycje najlepszych producentów i ciesz się możliwością stałego eksperymentowania w kuchni. </p> <p></p> <h2>Pieczywo bezglutenowe w różnych wariantach. Jedz tak, jak lubisz</h2> <p>Popularni producenci pieczywa bezglutenowego, np. Schar, Incola i Bezgluten wychodzą naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom osób zmagających się z nietolerancją glutenu, my natomiast bacznie obserwujemy pojawiające się na rynku nowości. Dzięki nieustannemu zaangażowaniu w budowanie i uzupełnianie asortymentu, w tej kategorii możesz znaleźć nie tylko klasyczne bochenki bez glutenu, ale także smaczne bułki bezglutenowe. Co więcej, proponowane pieczywo może zawierać dodatki z grupy superfoods, czyli takie, które charakteryzują się wysokimi wartościami odżywczymi i silnym działaniem antyoksydacyjnym. Ich obecność w składzie chleba bez glutenu, bułek bezglutenowych lub innych produktów jest nieoceniona. Organizm osób zmagających się z nietolerancją glutenu wykazuje bowiem wyższe zapotrzebowanie na różne mikroskładniki, np. kwas foliowy, witaminy A i E, cynk i żelazo.</p> -
Słodycze
<p>Słodycze bezglutenowe dla dzieci i dla dorosłych. Każdy znajdzie coś dla siebie. Liofilizowane batony, ciastka bezglutenowe dla małych i dużych łasuchów.</p> -
Przyprawy
-
Domowe wypieki
-
Pasztety
-
Pozostałe
-
Płatki, Musli