Mąki i mieszanki bezglutenowe
Podkategorie
Mąka bezglutenowa czyli jaka?
Mąki bezglutenowe można podzielić na dwa rodzaje - naturalnie bezglutenowe oraz pozbawione glutenu w wyniku modyfikacji. W drugiej kategorii znajduje się przede wszystkim skrobia pszenna modyfikowana. W grupie mąk naturalnie bezglutenowych i bezpiecznych dla osób chorych na celiakię są mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka owsiana. Jednak nawet mąki naturalnie bezglutenowe mogą być skażone glutenem w procesie produkcji (na przykład są mielone w młynach, które na co dzień mielą mąki zawierające gluten). Z tego powodu bezpiecznie jest kupować mąki oznaczone certyfikatem przekreślonego kłosa, a takie właśnie mąki oferujemy w naszym sklepie.
Kolejnym ważnym podziałem jest podział na mąki jednorodne oraz mieszanki. Pieczenie bezglutenowe jest procesem trochę trudniejszym od pieczenia tradycyjnego, właśnie przez brak glutenu. Dojście do wprawy wymaga nabrania doświadczenia, nauczenia się jak zachowują się różne mąki i z jakiej lepiej piecze się chleb a z jakiej wyjdą lepsze naleśniki. Z pomocą przychodzą gotowe mieszanki, które oferują producenci. Polegając na własnych doświadczeniach tworzą mieszankę kilku mąk w różnych proporcjach idealnie nadających się do pieczenia chlebów, ciast czy naleśników.
Warto eksperymentować i próbować, nawet pomimo początkowych niepowodzeń, w końcu nabierzesz doświadczenia i pieczenie będzie radością, a satysfakcja z samodzielnego przygotowania pysznego pieczywa zrekompensuje wszystkie wcześniejsze niepowodzenia.
Jeśli potrzebujesz pomocy, dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią bezglutenową lub nie wszystko wychodzi tak jak powinno to zadzwoń do nas! Chętnie podzielimy się naszym 25 letnim doświadczeniem (tak, od tylu lat już choruję na celiakię). Wiemy jak ciężkie były początki i jak trudno było samemu upiec dobre pieczywo.